Gastropubi – mikä se on ja mitä siellä tarjoillaan?

Tällä hetkellä gastropub-termi on hyvin trendikäs, ja sitä viljellään ahkerasti myös kotimaisessa ravintolakulttuurissa. Tiedätkö sinä jo, mitä tämä termi tarkoittaa? Mikä erottaa gastropubin normaalista kuppilasta? Yksinkertaisesti vastattuna gastropubit ovat matalan kynnyksen ravintoloita, joissa olut- tai viiniharrastaja saa paitsi laadukasta juotavaa, myös hyvää ruokaa. Varsinkin vahvan pubi-kulttuurin maissa gastropubit perustetaan usein tietyn, paikallisen panimon yhteyteen.

Gastropubin juuret ovat Iso-Britanniassa ja Kanadassa

Gastropubit jatkavat alun perin brittiläistä pubiperinnettä kansan yhteisenä olohuoneena, jossa saa janon lisäksi myös nälän sammutettua. Pubit ovat tyypillisesti viihtyisiä ja kodinomaisia, ja niissä vallitsee lämmin ja rento tunnelma. Ruokailun ohessa on mahdollista kuulla elävää musiikkia tai ihan vain viettää aikaa jutustellen ystävien kanssa. Gastropubien sisustuksessa ja tyylissä on tiettyjä ominaispiirteitä. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Tummahkot värit
  • Luonnon materiaalit sisustuksessa
  • Nostalgisen tunnelman tavoittelu

Gastropub-termin kerrotaan juontavan juurena 1990-luvun Lontooseen. Tuolloin Lontoon Clerkenwellissä sijaitseva, perinteinen olutpubi The Eagle sai uudet omistajat, jotka alkoivat panostaa myös paremman ruuan tarjoamiseen pubissaan. Osa alan harrastajista tunnustaa The Eaglen ensimmäisenä gastropubina. Osa taas on vakaasti sitä mieltä, että ensimmäinen gastropub on Kanadassa sijaitsevassa Brittiläisessä Kolumbiassa, Victoriassa vuonna 1984 avattu Spinnakers Brew Pub.

Joka tapauksessa Kanadasta ja Iso-Britanniasta gastropub-kulttuuri on levinnyt kuluneiden vuosien aikana lähes jokaiseen pallonkolkkaan. Yhdysvalloissa tämän ravintolasuuntaus on suosittu etenkin Kaliforniassa ja New Yorkissa. Pohjoismaista erityisesti norjalaiset ovat viehättyneitä tähän rentoon trendiin. Suuntaus onkin erittäin tervetullut vaihtoehto fine diningille. Gastropubien ruoka- ja juomatarjoilu pohjaavat tiettyihin erikoispiirteisiin, jotka antavat niille ihastuttavan leiman. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Konstailematon, rehellinen ruokatarjonta
  • Paikallisen tuotannon suosiminen
  • Laajat olut-, siideri- ja viinivalikoimat

Paikalliset oluet ja erikoisoluet

Gastropubit ovat oluen ystävien toivepaikkoja. Ne tarjoavat laajat valikoimat erilaisia oluita, joiden joukosta löytyvät vaaleat, tummat, vahvat, mausteiset ja lukuisat muut vaihtoehdot. Usean olutharrastajan suosikit, belgialaiset oluet, puuttuvat aniharvan gastropubin valikoimista. Gastropubit saattavat olla myös erikoistuneita johonkin tiettyyn, paikalliseen erikoisolueen. Niissä illalliselle tai lounaalle pistäytyminen voikin olla todellinen tutkimusmatka uusien makuelämysten pariin.

Viinit ja muut juomat

Gastropubien tarjontaan kuuluvat olennaisesti myös erilaiset herkulliset viinit, joita voidaan nautiskella ruuan yhteydessä tai sitten maistella ihan vain iltaa istuen. Etenkin Keski- ja Etelä-Euroopassa matkustaessa gastropubien tarjoilijoilta kannattaa kysyä rohkeasti suositteluja paikallisista viineistä ja muista juomista. Suomessa omaa viinintuotantoa ei ole, mutta kotimaiset gastropubit huolehtivat viininjanoisista tarjoamalla laajat valikoimat useimmiten eurooppalaisia viinejä.

Millaista ruokaa gastropubista saa?

Gastropubeissa juomat ja ruoka muodostavat kokonaisuuden. Tiettyyn ruokaan suositellaan aina juomaa, joka tuo parhaiten esiin ruuan sisältämät maut ja aromit. Gastropubeissa on tarjolla ruokaa sekä pieneen että isoon nälkään. Valikoima voi vaihdella pubin sijainnin mukaan. Pieneen nälkään on usein tarjolla esimerkiksi tapaksia tai leikkeleitä, erilaisia salaatteja, ilmakuivattua kinkkua, juustoja ja oliiveja tai muuta naposteltavaa.

Isompaan nälkään tai illallisruuaksi gastropubeissa voi nauttia esimerkiksi erilaisia liharuokia. Valikoimista voi löytyä vaikkapa karitsaa, ankkaa, osso buccoa, schnitzeleitä, lihapiirakkaa, pelmeneitä, bratwurstia ja muita erikoisempia makkaroita. Gastropubissa voi syödä myös pihvejä, pyttipannua tai vaikka täytettyä uunileipää. Gastropubin tyyli – onko se keski-eurooppalainen vai skandinaavinen – tietenkin määrittää ruokalistaa. Pubit tarjoilevat myös erilaisia tyylinsä mukaisia jälkiruokia.

Gastropubit Suomessa

Gastropub-kulttuuri on rantautunut myös Suomeen, ja se näyttää tulleen jäädäkseen. Pubien konstailematon, rehellinen ja mutkaton tyyli on suomalaisen ravintolakansan mieleen. Gastropubeja löytyy useimmilta suurilta paikkakunnilta, ja niiden laatu on yleisesti ottaen korkeaa. Gastropubit ovat mainio tapa viettää iltaa, kun halutaan maukasta, kohtuuhintaista ruokaa ja rentoa yhdessä oloa ystävien kesken.

Suomen ensimmäinen gastropub Tuulensuu avattiin Tampereella huhtikuussa 2004. Tuulensuu aloitti tuolloin belgialaisten laatuoluiden tuonnin Suomeen. Tuulensuun yrittäjien ajatuksena oli, että pubiin ei tulla humaltumaan, vaan kokemaan makuja ja elämyksiä. Laadukkaiden oluiden ja muiden juomien painikkeeksi pubissa tarjoillaan belgialaisia herkkuja, kuten sammakonkoipia. Valikoimiin on lisätty myös muita, huolella valittuja herkkuja.

Gastropubit avaavat matkustaessa uusia makuja

Euroopassa gastropubien suosio on vielä kotimaatamme korkeampi. Luonnollisestikin trendin synnyinmaahan, Englantiin, matkustaessa gastropubeilta ei voi välttyä – eikä sitä kannata yrittääkään, sillä englantilaiset gastropubien omistajat ovat varsin ylpeitä paikallisista herkuistaan ja kokkaavat suurella sydämellä. Myös useat Keski-Euroopan maat ovat ottaneet tämän ravintolasuunnan omakseen. Esimerkiksi Belgia, Saksa, Tsekki ja Puola tarjoavat varmasti matkaajalle lukuisia vaihtoehtoja.

Matkustajan kannattaakin käyttää hyödykseen gastropubi-kulttuuria, sillä pubit antavat hyvän läpileikkauksen paikalliseen ruoka- ja juomakulttuuriin. Belgiassa eteen kannetaan mahdollisesti simpukkavateja, Saksassa mausteisia makkaroita, Puolassa punajuurista ja jugurtista valmistettua chlodnik litewski -keittoa ja Tsekeissä naudanlihapataa. Gastropubit avaavat matkailijalle uusia ovia ja johdattelevat tämän makumaailmoihin, joihin hän ei välttämättä olisi muutoin päätynyt.

Ohjelmatarjonta gastropubeissa

Gastropubit ovat ansainneet maineensa koko kansan olohuoneina. Leppoisan oleskelun ja ruokailun lisäksi niissä voidaan päästä nauttimaan erilaisista ohjelmanumeroista. Pubin nurkasta voi löytyä pieni soittokulma, jossa paikalliset artistit pääsevät hankkimaan esiintymiskokemusta, tai saattaapa toisinaan niihin eksyä ihan vain jamittelevia muusikoitakin tai runoilijoita. Leppoisa live-musiikki luo ihanteellisen pohjan mukavaan illan viettoon.

Gastropubien tulevaisuus on kirkas

Gastropubien tulevaisuus näyttää turvatulta, sillä niiden suosio on 90-luvulta ollut jatkuvassa nousussa. Suomessa tämän tyyppisiä ravintoloita on vielä suhteellisen vähän muuhun Eurooppaan verrattuna, mutta tällä hetkellä se on yksi ravintolamaailman kasvavista trendeistä. Miksipä näin ei olisi – rento meininki ja hyvä ruoka yhdistettynä kohtuulliseen hintaan ovat varmasti toimiva yhdistelmä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *