Taidekierros Turussa – Suomen vanhimman kaupungin historiasta kokeilevaan nykytaiteeseen

Turku on kaunis ja kultturelli kaupunki, joka jokirantoineen puhkeaa kukkaan erityisesti kesän kynnyksellä. Mutta nähtävää tässä Suomen vanhimmassa kaupungissa riittää vuodenajasta riippumatta. Mikäli olet taiteenystävä, on Turku ehdottomasti vierailun arvoinen kaupunki. Turun taidetarjonta on laaja ja eläväinen useine museoineen sekä taidegallerioineen. Tässä artikkelissa esittelemme osan Turun taidekohteista: kolme taidemuseota sekä kolme taidegalleriaa. Sivustoltamme löydät vinkkejä myös Turun parhaista paikoista elävän musiikin kuuntelemiseen, ja listasimme myös Turun parhaimmat baarit. Ota Turku-vinkit haltuun ja vietä mukavia hetkiä tässä historiallisessa ja kulttuuririkkaassa kaupungissa!

Turun taidemuseo – taide, historia ja arkkitehtuuri kohtaavat

Ensimmäisenä Turun taidenäyttelytilana on syytä esitellä historiallinen klassikko – Turun taidemuseo. Vuonna 1904 valmistunut uljas kansallisromanttinen graniittilinna on upea näky Turun Taidemuseonmäellä. Näyttävä rakennus on nähtävyys jo itsessään, mutta sisäänsä se kätkee runsaan ja monipuolisen taidekokoelman sekä vaihtuvat taidenäyttelyt taiteilijoilta ympäri maailmaa, erityisesti suomalaisilta sekä pohjoismaisilta taiteilijoilta. Turun taidemuseon taidekokoelma käsittää tällä hetkellä lähes 7000 teosta, ja se on tunnettu erityisesti vanhemmasta suomalaisesta taiteesta, surrealismista sekä pop-taiteesta. Turun taidemuseo on kohde, jossa käynti ruokkii sekä taiteen-, historian- että arkkitehtuurinnälkää.

Historiaa ja nykytaidetta – Aboa Vetus & Ars Nova

Tämä historian ja nykytaiteen museo on ehdoton kohde Turun taide- ja kulttuurikierroksella. Vuonna 1995 avattu Aboa Vetus & Ars Nova sijaitsee kuvankauniin jokirannan varrella, ja sitä ylläpitää Matti Koivurannan säätiö. Museo koostuu kahdesta tilasta. Aboa Vetus on mielenkiintoinen aidoista rakenteista koostuva maanalainen rauniokortteli, joka esittelee Suomen vanhimman kaupungin historiaa. Ars Novan näyttelysaleissa on nähtävillä nykytaidetta sekä säätiön taidekokoelmaa. Näyttelysalit sijaitsevat vuonna 1928 valmistuneessa Rettigin palatsissa. Museo pitää sisällään myös Takkahuone- ja Omatila-galleriat. Tämä historiallisesti sekä kulttuurisesti tärkeä kohde on ehdottomasti yksi Turun helmistä!

Wäinö Aaltosen museo – taidetta ja tapahtumia!

Kolmantena Turun taidemuseoista esittelyyn edesmenneen turkulaisen kuvanveistäjän nimikkomuseo Wäinö Aaltosen museo (WAM). Museossa on nähtävillä sekä vanhoja, historiallisestikin arvokkaita teoksia että uutta ja kokeilevaa taidetta. Vaihtuvat näyttelyt kutsuvat vierailemaan tässä viehättävässä museossa kerta toisensa jälkeen. Wäinö Aaltosen museo pitää mielenkiintoisten taidenäyttelyiden lisäksi sisällään myös Wäinön valinta -museokaupan sekä viihtyisän Café Wäinö -kahvilan. WAM järjestää myös säännöllisesti erilaisia tapahtumia sekä lapsille että aikuisille: kulttuuritapahtumia, teemapäiviä, konsertteja yms. Wäinö Aaltosen museo on enemmän kuin pelkkä taidemuseo, se on kulttuurisesti mielenkiintoinen kohtauspaikka!

Titanik – nykytaidetta Aurajoen varrella

Turkulaiseen taidekierrokseen kannattaa museoiden lisäksi ehdottomasti sisällyttää muutama taidegalleria. Esimerkiksi kaupungin suurin nykytaiteen galleria Titanik! Titanik sijaitsee aivan Aurajoen tuntumassa keskellä kauneinta Turkua, ja sitä ylläpitää taiteilijajärjestö Arte Oy. Titanik tarjoaa näyttelytilan kotimaiselle ja ulkomaiselle uudelle nykytaiteelle. Upea galleriatila sekä loistava sijainti tarjoavat myös täydellisen ympäristön erilaisille yleisötapahtumille. Titanik järjestääkin säännöllisesti kaikille avoimia musiikkiesityksiä, performansseja sekä luentoja. Titanik on ehdoton kohde nykytaiteen ystävälle! Sijaintinsa puolesta se on myös erinomainen pysähdys ennen siirtymistä nauttimaan kauniiden jokilaivojen tarjonnasta.

Galleria Joella – taidegrafiikkaa näytillä ja kaupan

Joen toisella puolella sijaitsee Turun Taidegraafikoiden ylläpitämä Galleria Joella. Nimensä mukaisesti tämäkin galleria saa nauttia kauniista Aurajoki-näkymästä sekä loistavasta sijainnista, jossa se onkin toiminut jo vuodesta 1986 lähtien. Aktiivisessa galleriassa järjestetään noin 14 näyttelyä joka vuosi. Näyttelyt esittelevät kuvataidetta sen useilta eri aloilta. Tämän kauniissa keltaisessa kivitalossa sijaitsevan gallerian yhteydestä löydät myös taidegrafiikan myyntikokoelman, jossa on esillä sekä turkulaista taidegrafiikkaa että vierailevien taidegraafikoiden teoksia. Galleria Joella järjestääkin säännöllisesti taidegrafiikan myyntitapahtumia, ja lisäksi vuosittaisesta tapahtumakalenterista löytyy gallerian oma tapahtuma.

B-Galleria – nykytaidetta Turun keskustassa

Aurajokirannasta galleriakierros jatkuu sujuvasti kohti Turun keskustaa. B-Galleria on vuonna 2005 perustettu Nykykulttuuriyhdistys Suunnitelma B ry:n ylläpitämä taidegalleria. B-Galleria on voittoa tavoittelematon, ja sen perimmäisenä tarkoituksena perustamisestaan lähtien on ollut tarjota mahdollisuus eri nykytaiteen tekijöille saada teoksensa sekä projektinsa yleisön nähtäville. Galleria pyrkii myös olemaan yleisölle helposti lähestyttävä tila monenlaisen nykytaiteen kokemiseen ja näkemiseen. Päätilan näyttelyt vaihtuvat kahden tai neljän viikon välein, ja lisäksi gallerian Projektitilassa voidaan nähdä erilaisia installaatioita sekä kokeellisia esityksiä. Aktiivisessa B-Galleriassa järjestetään säännöllisesti myös muun muassa erilaisia työpajoja sekä keikkoja.

Taidetta, kulttuuria ja historiaa Turussa

Ohessa esittelemämme Turun taidemuseot ja -galleriat muodostavat hyvän ja kattavan kokonaisuuden, mutta eivät suinkaan ole kaikki, mitä Turulla on tarjota taiteen, historian ja kulttuurin ystäville. Turun taidemuseon, Aboa Vetuksen & Ars Novan, Wäinö Aaltosen museon, Titanikin, Galleria Joellan sekä B-Gallerian lisäksi Turusta löytyvät Turun Taiteilijaseuran sekä Valokuvakeskus Perin ylläpitämä Turun Taidehalli, Turun AMK:n Taideakatemian kuvataiteen koulutusohjelman galleriatila Köysiratagalleria, pääosin vapaaehtoisvoimin pyörivä ja taidettakin esittelevä Kirjakahvila, ikkunagalleria Galleria Jänis sekä Auran Galleria. Mitä tulee taiteeseen, riittää Turussa nähtävää usealle päivälle!

Toivottavasti sait tästä artikkelista hyödyllisiä vinkkejä taiteen näkemiseen ja kokemiseen kauniissa Turussa. Mikäli haluat jatkaa lukemista, monipuolisten Turku-vinkkien lisäksi olemme keränneet sivustollemme artikkeleita myös erilaisista taidetta käsittelevistä aiheista. Löydät luettavaa ja pohdittavaa muun muassa siitä, ovatko suomalaiset taiteen ystäviä vai eivät. Olemme keränneet myös listauksen erilaisista taidetta ja viihdettä yhdistelevistä kohteista sekä Suomen monipuolisista taidekahviloista. Sivustoltamme löydät myös Suomen persoonallisimmat kahvilat. Toivotamme rattoisia lukuhetkiä sekä antoisia taide-, historia ja kulttuurikokemuksia Suomen Turun lukuisissa taidemuseoissa sekä -gallerioissa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts