Millaisena Turku näyttäytyy elävän musiikin ystävälle?

Sanottakoon tämä heti alkuun: Turun keikkapaikkatilanteessa ei tällä hetkellä eletä parhaimpia vuosia. Viime aikoina yhä useampi suosittu keikkapaikka tai pienemmälle yleisölle soveltuva esiintymistila on lopettanut toimintansa, mikä on ajanut live-musiikin ystävät ja keikkajärjestäjät ahtaammalle. Vaikka tilanne on haastava, löytyy Turusta kuitenkin kiitettävästi paikkoja, joissa pääsee nauttimaan monen sorttisesta elävästä musiikista. Listasimme tälle sivulle parhaimmat.

Logomo ja Turun konserttitalo: isompien konserttien päätapahtumapaikat

Logomo on Turun rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva monipuolinen kulttuurikeskus, joka aloitti toimintansa vuonna 2011. VR:n entisen konepajan tiloihin kunnostetusta Logomosta löytyy nykyaikainen esiintymisareena etenkin hieman enemmän yleisöä vetäville artisteille ja bändeille. Logomo-salia onkin kiitelty sen hyvästä akustiikasta ja tänä päivänä Logomo on yksi keskeisistä turkulaisista keikkapaikoista, jonne elävän musiikin ystävät suuntaavat kuuntelemaan suosikkiartistejaan.

  • Logomo-salin liikkuva katsomo mahdollistaa salin muuntamisen joko pienemmäksi tai isommaksi, riippuen konsertista ja yleisömäärästä
  • Hieno, rustiikkinen miljöö
  • Tapahtumakalenterista löytyy kuukaudesta riippuen keikkoja niin popin, rockin, heavyn, jazzin kuin iskelmämusiikin ystäville

Jos Logomo on profiloitunut enemmän populaarimusiikin ystäville suunnattuna keikkapaikkana, jossa pääsee nauttimaan elävästä musiikista aina popista rokkiin, Turun konserttitalo tarjoaa ohjelmistollaan konserttielämyksiä klassisen musiikin ystäville. Puutorin vieressä sijaitseva Turun konserttitalo on itse asiassa Suomen ensimmäinen konserttitalo. Rakennus valmistui vuonna 1952 ja edustaa arkkitehtuuriltaan funktionalistista tyylisuuntausta, joka tuo omaa juhlavuuden tuntua tähän konserttipaikkaan.

Turun konserttitalosta löytyy yksi sali, joka avautuu kauniin viuhkamaisesti lavan edestä. Koska kyseessä on nimenomaan musiikkikonserttien järjestämiseen suunniteltu tila, on salin akustiikka luonnollisesti huippuluokkaa ja rankattu ammattilaisten toimesta yhdeksi Suomen parhaista. Turun konserttitalon yksi vakioesiintyjistä on Turun filharmoninen orkesteri, joka on Suomen vanhin ja yksi koko maailman vanhimmista yhä toiminnassa olevista sinfoniaorkestereista.

  • Konserttisalista löytyy 1 002 istumapaikkaa
  • Sali jakautuu ala- ja yläpermantoon, joista molemmista loistava näkyvyys ja kuuluvuus esiintymislavalla
  • Turun filharmonisen orkesterin pääesiintymispaikka
  • Ohjelmistosta löytyy kuukaudesta riippuen myös kuoro- ja iskelmämusiikkikonsertteja

Vaakahuoneen Paviljonki: elävää musiikkia kesäiltoihin

Aurajoen rannalla sijaitseva Vaakahuoneen Paviljonki tarjoaa varsinkin kesäaikaan elävän musiikin ystäville nautinnollisia musiikkihetkiä käytännössä katsoen joka ilta. Kuulostaa melkein liian hyvältä, eikö? Tämän tunnelmallisen ravintolan musiikkitarjonnasta löytyy hyvin monenlaista elävää musiikkia: on tangoa, iskelmää, jazzia, swingiä ja suomipoppia. Ja mikä parasta, Vaakahuoneen Paviljonkiin on ilmainen sisäänpääsy vaikkakin parhaat estradipaikat ovat maksullisia. Tämä paikka svengaa!

Anniskeluravintola Tiirikkala

Monet turkulaiset ovat tykästyneet Tiirikkalan tunnelmaan, jossa voi ruoan ja juoman lisäksi käydä nauttimassa myös elävästä musiikista. Tässä Aurajoen rannalla sijaitsevassa ravintolassa esiintyy etenkin viikonloppuiltaisia tunnelmallisia live-bändejä ja paikallisia artisteja, joiden musisoinnista pääsee nauttimaan ilman pääsymaksua. Viikonlopusta riippuen, ohjelmistosta voi löytyä korvia hivelevää akustista kitaramusiikkia, tuulahduksia menneiltä vuosikymmeniltä, jazzin sulosäveliä tai energistä funk-musiikkia. Iso suositus!

Live-keikkoja yökerhoissa: Apollo ja Naima

Perinteisempien keikkapaikkojen lisäksi Turusta löytyy muutama yökerho, joissa järjestetään säännöllisesti keikkoja. Yksi tällaisista on Humalistonkadulla sijaitseva Apollo ja sen live-klubi. Keikat keskittyvät viikonloppuihin ja usein klubilla veivaa juhlakansan iloksi niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin bilebändejä. Tämän lisäksi Apollossa järjestetään keikkoja aika laajalla skaalalla; ohjelmistosta voi löytyä yhtä lailla kotimaisen poppitaivaan tunnettuja nimiä kuin metallimusiikin edustajiakin.

Turun ydinkeskustassa sijaitseva Naima taasen on parikerroksinen baari, jonka uumenista löytyy niin live-klubia, karaokea kuin perusyökerhoakin. Vaikka karaokelaulantakin on omalla tavallaan elävää musiikkia, on toisessa kerroksessa sijaitseva Naima Live niille, jotka haluavat säästää korvansa mahdollisilta epävireisyyksiltä. Perjantai-illat Naima Livessä on varattu iskelmälle ja lauantai-iltaisin mennään enempi rokki- ja poppitunnelmissa. Lisätietoa tulevista keikoista löytyy baarin kotisivuilta.

Legendaarinen Dynamo ja sen pikkusisar Bar Kuka

Dynamosta on reilun parinkymmenen vuoden aikana muotoutunut jonkin sortin instituutio turkulaisessa yöelämässä. Vaikka kyseessä on yksi Turun tunnetuimmista ja persoonallisimmista yökerhoista, on Dynamon uumenissa kautta vuosien päästy nauttimaan myös lukuisista live-keikoista. Dynamo on perinteisesti mielletty indie-musiikkiin erikoistuneena keikkapaikkana, mutta tätä nykyä siellä on mahdollista käydä kuuntelemassa musiikkia varsin monipuolisesti aina rapista elektroniseen musiikkiin.

Dynamon omistajan pyörittämä Bar Kuka Linnankadulla on myös tunnettu pienimuotoisesta keikkatarjonnastaan, joita pääsee nauttimaan ilman erillistä sisäänpääsymaksua. Joka päivä avoinna olevan Bar Kukan musiikkitarjonta keskittyy lähinnä dj-keikkoihin, mutta ainakin menneinä vuosina Kukan pikkuiselle lavalle on kivunnut hyvin monen sorttisia artisteja ja bändejä. Kannattaa tarkastaa Bar Kukan kotisivut, joista löytyy paikan live-tarjonta ja muu ohjelmisto.

TVO – marginaalimusiikin ja punkin ykköspaikka

TVO eli tuttavallisemmin Tevis, on näytellyt keskeistä osaa turkulaisessa marginaalimusiikin historiassa jo usean vuosikymmenen ajan. Turun yliopiston Varsinaissuomalaisen osakunnan (TVO) vuokraamissa tiloissa, joissa järjestetään säännöllisesti keikkoja, pääsee kuuntelemaan elävää musiikkia, joka on useimmiten täynnä raivokasta energiaa ja asennetta. Aikoinaan ylioppilastalolla sijainnut legendaarinen keikkapaikka on sittemmin muuttanut Köydenpunojankadulle, lähelle Logomoa, mutta meininki ei tästä ole laantunut.

TVO on erikoistunut punk-, metalli- ja hard core musiikkia tarjoileviin bändeihin vaikka toki ohjelmistosta löytyy satunnaisesti muutakin musiikkitarjontaa. Miltei joka viikonloppu Teviksen tiloissa rämistelee kotimaisia pikkubändejä, mutta lavalle kipuaa säännöllisen epäsäännöllisesti myös ulkomaisia artistivieraita. Tevis on keikkapaikkana pieni, intiimi ja sopivasti särmikäs. Mikäli siis tykkäät elävästä musiikista, jossa on energiaa ja asennetta, suuntaa TVO:lle.

Myös näistä paikoista löydät elävää musiikkia

Edellä esiteltyjen keikkapaikkojen lisäksi Turusta löytyy lukuisia baareja ja ravintoloita, joissa järjestetään keikkoja tai satunnaisia musiikkitapahtumia, joten tässä muutama poiminta. Brahenkadulla sijaitsevassa Hunter’s Innissä pääsee kerranpari kuukaudessa nauttimaan livenä suomi-rockin helmiä. Myös hieman Turun ulkopuolella sijaitsevan Ruissalon kylpylän viihdeohjelmistosta löytyy elävää musiikkia. Tämän lisäksi kannattaa tutustua Pikku-Torren klubiohjelmaan, joka tarjoilee viikoittain erilaisia live-keikkoja moneen makuun.

Elävän musiikin Turku

Vaikka monet turkulaiset elävän musiikin ystävät ovat kokeneet, että kaupungin viimeaikainen keikkapaikkatilanne on kehittymässä huolestuttavaan suuntaan, löytyy kaupungista edelleen kiitettävä määrä paikkoja, joissa pääsee heittäytymään elävän musiikin vietäväksi. Taipuipa musiikkimakusi sitten klassisen, rokin, punkin tai rytmimusiikin puolelle, jokaiselle löytyy paikkansa. Laita siis suosituksemme talteen ja lähde hakemaan lisää musiikkia elämään!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts