Kulttuuria kahvikupposen äärellä – suomalaisia taidekahviloita

Hei sinä taiteen ja kahvin ystävä! Miltä kuulostaisi näiden kahden – taiteen ja kahvin – yhteensovittaminen? Taidekahvila on konsepti, jossa taide tuodaan osaksi kahvilamiljöötä tai kenties toisin päin; kahvi tuodaan osaksi taidegalleriaa. Tässä artikkelissa pääset tutustumaan tarkemmin muutamaan suomalaiseen taidekahvilaan, jotka tarjoilevat asiakkailleen kulttuuria ja kahvilanautintoja saman katon alla.

Suomalaisesta kahvikulttuurista

Suomalaiset juovat eniten kahvia koko maailmassa. Kahvi on erottamaton osa suomalaista kulttuuria ja jokapäiväistä arkea. Kahvin äärellä herätään uuteen aamuun, vietetään taukoa kollegoiden kanssa, juhlitaan, surraan, keskustellaan ja luodaan uusia suhteita. Kahvi on eittämättä tärkeä ja korvaamaton monelle suomalaiselle. Kenties juuri tästä syystä myös suomalainen kahvilakulttuuri elää ja voi hyvin.

Hyvän kahvin lisäksi suomalaisissa kahviloissa voidaan päästä nauttimaan myös sielun ravinnosta. Taidekahvila on konsepti, joka tuo pienen pikantin lisän kahvilakokemukseen. Taidekahviloissa voit kahvikupposen ja tuoreen leivonnaisen äärellä nähdä ja kokea taidetta sen monissa muodoissa. Seuraavaksi pääset tutustumaan tarkemmin muutamaan suomalaiseen taidetta ja kahvilakulttuuria yhdistävään ihastuttavaan kahvilaan!

CaféArt Turku – Turun parasta kahvia ja taidetta Aurajoen rannassa

CaféArt on jokaiselle turkulaiselle ja kenties jopa jokaiselle Turussa kesäaikaan vierailleelle tuttu kohde. CaféArt sijaitsee aivan Aurajoen rannalla keskellä kauneinta Turkua. Kesällä pääset nauttimaan Vuoden Barista -tittelilläkin useaan otteeseen palkittua Turun Kahvipaahtimon vastapaahdettua kahvia jokivarren terassilla. Itsetehdyt kakut, puustit ja suolaiset herkut kruunaavat tämän Turun parhaaksikin valitun kahvilan tarjoilun.

Nimensä mukaisesti CaféArt on myös taidekahvila. Kahvilan kauniissa sisätiloissa sijaitseva galleria tarjoaa katsottavaa ja koettavaa taiteenystäville. Vaihtuvat näyttelyt pitävät huolen siitä, että vakioasiakkaillekin on aina tarjolla uutta ihasteltavaa! Mikäli näyttely turkulaisen CaféArtin galleriassa kiinnostaa, voit itse tiedustella näyttelytilojen saatavuutta ja mahdollisuuksia. Tämä Turun taidekahvilaklassikko on ehdoton kohde Turun lomalla!

Kirjakahvila – taidetta ja vegaaniherkkuja keskellä Wanhaa Turkua

Pysytään vielä hetki Turussa ja otetaan lähempään tarkasteluun Kirjakahvila, tuo Turun ehdoton helmi! Kirjakahvila sijaitsee keskeisellä paikalla, historiallisella ja kauniilla Brinkkalan pihalla. Tämä pieni, mutta sitäkin persoonallisempi kahvila tarjoilee laadukasta ja erinomaista kahvia ja luomuteetä sekä ennen kaikkea itsevalmistettuja vegaanisia kakkuja ja muita herkkuja kahvin kanssa nautittavaksi.

Kirjakahvila ylläpitää aktiivista galleriaa, jonka näyttely vaihtuu kuukausittain. Galleriassa on nähtävillä vaihtelevasti niin maalaustaidetta, valokuvia, sarjakuvia kuin sekatekniikoilla toteutettuja kokonaisuuksiakin. Näyttelyaikaa Kirjakahvilan galleriaan haetaan kahdesti vuodessa, ja hakea voivat kaikenlaiset taiteilijat. Tunnelmallinen ja yksilöllinen Kirjakahvila tarjoaa erinomaiset puitteet kirjallisuuden, taiteen ja kulttuurin sekä kahvilatoiminnan yhdistämiselle Turun sydämessä!

Art House Café – kahvia, ruokaa ja elämyksiä Tampereella

Tamperelainen Art House Café on omien sanojensa mukaan “boheemi, baarimainen kahvila”, joka yhdistää erilaiset ohjelmanumerot, taiteen, kahvilakulttuurin sekä ruuan ja juoman elämykselliseksi kokonaisuudeksi. Tampereen Kehräsaaressa sijaitsevassa ravintola-kahvilassa pääset nauttimaan aktiivisesta ohjelmakattauksesta, esimerkiksi musiikin, runouden ja elokuvien merkeissä, nauttien samalla laadukasta kahvia tai vaikkapa Art House Cafén ruokaisia voileipiä.

Monipuolisen ohjelmakattauksen lisäksi Art House Cafésta löytyy myös galleria, jossa vaihtuvat näyttelyt tarjoavat nähtävää ja koettavaa taiteesta kiinnostuneille kahvilavieraille. Tämä menevän ilmapiirin aktiivinen ravintola-kahvila on taidekahvila isolla T:llä. Tarjolla on jokaiselle taiteenystävälle jotain, nautitpa sitten taiteesi mieluiten runojen muodossa, musiikkina korville, liikkuvana kuvana tai kuvataiteena.

Café Pikkurastas – sympaattinen taidekahvila luonnon helmassa

Sympaattinen Café Pikkurastas sijaitsee luonnon helmassa Sipoon Söderkullassa. Tässä viehättävässä, asukkaiden kylätuvaksikin itseään tituleeraavassa kahvilassa tarjoillaan Reilun kaupan aina tuoreita luomukahveja, -teetä sekä -kaakaota. Kaikki tarjolla olevat suolaiset syötävät ja makeat herkut leivotaan itse, ja tekemisessä hyödynnetään paikallisten tuottajien satoa: munia, jauhoja ja vihanneksia – ihanaa!

Café Pikkurastas on paljon muutakin kuin perinteinen kahvila. Pikkurastaassa toimii aktiivinen galleria, jossa vaihtuvat taidenäyttelyt pitävät huolta kahvilavieraiden kauneudennälän tyydyttämisestä. Lisäksi taidekahvila järjestää erilaisia tapahtumia, joihin ideoita pyydetään itse kyläläisiltä. Esimerkiksi luennot, työpajat ja erilaiset kurssit kuuluvat Café Pikkurastaan tapahtumakalenteriin. Tämä kaunis miljöö on myös mahdollista vuokrata omien juhlien näyttämöksi!

Annen Taidekahvila – Anne Mattilan toteutunut unelma

Karvialla, Tampereen ja Vaasan välissä, sijaitseva Annen Taidekahvila on suomalaisille rakkaan iskelmälaulaja Anne Mattilan toteen käynyt unelma. Annen Taidekahvila yhdistää nimensä mukaisesti taiteen sekä kahvilakulttuurin tunnelmalliseksi kokonaisuudeksi. Pullantuoksuisen kahvilan emäntänä toimii Annen äiti Tarja, mutta kahvilassa voidaan myös tavata itse iskelmäkuningatar! Tarjolla ovat käsintehdyt suolaiset ja makeat herkut.

Annen Taidekahvilan taidegalleriassa on nähtävillä Anne Mattilan taidetta, sekä uusia että vanhempia töitä. Lisäksi esillä on myös vaihtelevasti muiden taiteilijoiden teoksia. Annen Taidekahvilan yhteyteen on myös vastikään avattu lasten oma ateljee, jossa lapset ja lapsenmieliset pääsevät kokeilemaan taitojaan taiteen saralla ja maalaamaan tai piirtämään oman teoksensa kotiin vietäväksi!

Ateljée Galleria-Café Luova Puu – boheemi luovuuden keidas

Viimeisenä tutustutaan Kuopion lähistöllä Lapinlahden kylässä sijaitsevaan Luova Puu -taidekahvilaan. Tämä hyvän olon boheemi keidas tarjoaa paikan monenlaisille tapahtumille ja tilaisuuksille. Tarjolla on esimerkiksi joogaa, kulttuuri- ja hyvinvointitapahtumia sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä. Luovan Puun aktiivinen taidegalleria tarjoaa yllin kyllin nähtävää ja koettavaa! Ateljéen puolella on myös myynnissä lähiseudun taiteilijoiden ja käsityöläisten tuotteita.

Suomalainen kahvilakulttuuri kukoistaa!

Nämä taidekahvilat kertovat hyvin suomalaisen kahvilakulttuurin monipuolisuudesta ja persoonallisten kahviloiden suosiosta sekä kiinnostavuudesta. Sivuiltamme löydät lisää luettavaa Suomen persoonallisimmista kahviloista sekä esimerkiksi taiteen ja viihteen yhdistämisestä erilaisissa tiloissa ja kohteissa. Toivomme, että tämä pieni vilkaisu suomalaisten taidekahviloiden maailmaan tarjosi sinulle vinkkejä sekä kenties herätti mielenkiinnon tutustua Suomen ihaniin taidekahviloihin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts