Ovatko suomalaiset taiteen ystäviä?

Tämä artikkeli pohtii sitä, ovatko suomalaiset taiteen ystäviä. Moni ajattelee, ettei ehkä ymmärrä taidetta, eikä siksi välttämättä usko olevansa varsinainen “taiteen ystävä”. Yleinen käsitys on, että taidetta on vain museoissa ja näyttelyissä sekä taidetta keräilevien ihmisten olohuoneissa. Tällaiset hieman harhaan johtavat käsitykset taiteesta estävät monien kokemuksia sen parissa.

Joskus voi olla vaikeaa ymmärtää, mitä taide on, koska se on laaja käsite. Tämän takia vuosien saatossa on muodostunut erittäin mustavalkoinen kuva taiteesta ja kaikesta, mitä siihen sisältyy. Tavallinen tallaaja jopa pelkää keskustella taiteesta uskoessaan, ettei tiedä siitä mitään eikä tällöin ole oikeutettu puhumaan tai arvostelemaan sitä. Monelle on hankalaa lähestyä koko aihepiiriä.

Mitä on taide?

Ylempänä jo mainittiinkin, että taiteen käsitettä on vaikea avata, mutta ajattelimme silti hieman jakaa erilaisia tilanteita, joissa taidetta voi esiintyä ja millä tavalla. Taidetta on oikeastaan kaikki. Se mitä näet, kuulet, tunnet tai aistit voi hyvinkin olla taidetta. Se mikä on sinulle taidetta, voi olla toiselle aivan mitätön asia.

Sinä itse päätät, mikä on taidetta. Sitä voi olla esimerkiksi aamupala, jonka olet kauniisti asetellut lautaselle. Mikä vain arkinenkin asia, kuten kuuman kahvin tuottama vesihöyry kupin yläpuolella, voi olla taidetta. Voit myös kuulla taidetta, kun kuljet puistossa lintujen konserton soidessa tai makaat rantahiekalla meren aaltojen äärellä. Harva tiedostaa olevansa myös itse taidetta.

Paikkoja, joissa taidetta voidaan kokea

Taidetta voidaan kokea missä vain, mutta halusimme lisätä tähän ne yleiset paikat, joihin useat ihmiset menevät vain ja ainoastaan taidetta varten. Museot ja galleriat ovat paikkoja, joissa näkee taidetta. Sitä voidaan nähdä myös esimerkiksi baletissa tai teatterissa. Taidetta voidaan kokea myös halutessa kotona kuuntelemalla musiikkia tai katselemalla elokuvaa.

Miten taide näkyy suomalaisten arjessa?

Monet suomalaiset pitävät teatterista ja museoista, mitkä ovat luultavasti yleisin tapa nauttia annos taidetta. Suomalaisilla on myös tapana käydä katsomassa uusin näyttely nykytaiteen museolla tai kohuttu hittielokuva, joka on juuri saapunut elokuvateatteriin. Maassamme saatetaan myöskin selata se aamulla saapunut sisustusliikkeen mainos alusta loppuun ihaillen ja nauttien. Näitä tavallisia asioita ei välttämättä edes ajatella taiteena.

Harvemmin käy myös mielessä, että vaatteet ja sisustus ovat taidetta – kauniit kankaat, langat, kuviot ja materiaalit. Miten upeasti liehuukaan tietynlainen kangas peittäessään ihmisvartaloa liikenteen seassa. Sisustuksessa taidetta voivat olla esimerkiksi taulut ja maljakot, jotka tuovat iloa ja piristystä päivään kauniilla yksityiskohdillaan. Tuoli, jolla istut, tai kasvi, jonka ostit eilen parvekkeelle, voivat olla hyvinkin taiteellisia.

Nuoret ja taide

Nykyajan nuoret ovat melko kiinnostuneita taiteesta ja sen eri muodoista. Halutaan käydä erilaisissa näyttelyissä ja tapahtumissa sekä ostaa uniikkeja vaatteita ja sisustustuotteita. Nuoret myöskin ymmärtävät hieman enemmän taiteen laajasta käsitteestä eivätkä ajattele niin yksipuolisesti kuin vanhempien ikäluokkien ihmiset. Tämä ei tietenkään pidä paikkansa kaikkien yksilöiden kohdalla, vaan vaihtelee yksilöittäin.

Pääkaupunkiseudulla asuvat nuoret ovat enemmän tietoisia taiteesta kuin hieman kauempana asuvat. Esimerkiksi Helsingin todella hyvä taiteen ja tapahtumien tarjonta on edesauttanut nuorien kiinnostusta taidetta kohtaan. Taidetta on helpommin saatavilla, ja se on jopa hieman “muodissa” nuorten keskuudessa. On trendikästä olla perillä uusimmista elokuvista ja kirjoista. Myöskin musiikki on tärkeää lajityypistä riippumatta.

Taiteen arvostus

Kaikki tietävät historian tuntien ansioista, että taidetta arvostettiin ennen suuresti. Entisajan taiteilijat ovat verrattavissa nykyajan julkisuuden henkilöihin. Taiteilijoita tarvittiin maalaamaan muotokuvia, suunnittelemaan rakennuksia, säveltämään ja soittamaan musiikkia sekä opettamaan nuoria taiteen opiskelijoita. Taide oli ammattina paljon korkeammassa asemassa kuin nykypäivänä. Suosio johtui pääosin taiteilijoiden tuotosten tarpeesta. Harva enää nykyaikana haluaa esimerkiksi muotokuvaa itsestään.

Nykyään taiteen arvostus on hiipunut. Sillä ei pysty elämään kovin hulppeasti, eikä sen eri aloja yleensä suositella opiskeltaviksi. Taiteen arvostus on muuttunut ajan saatossa. Arvostus on saanut tietynlaisia sääntöjä. Arvostetaan enemmän kotimaista, käsin tehtyä ja ekologista taidetta. Ennen tällaisia rajoitteita ei ollut, mutta maailman muuttuessa on ihmisten usein muututtava sen mukana.

Ovatko suomalaiset siis taiteen ystäviä?

Vastaus on kyllä. Suomalaiset ovat hyvinkin perillä taiteesta jopa tietämättään. Suomessa käydään paljon tapahtumissa ja paikoissa, joissa taide on eri tavoin läsnä. On aivan yksilöllistä, mikä taiteen ala kiinnostaa. Jotkut nauttivat tanssista ja teatteritaiteesta, jotkut taas maalauksista ja rakennuksista. Ei ole vain yhtä ja oikeaa tapaa nauttia taiteesta ja tehdä asioita sen parissa.

Suomalaiset ovat yleisesti myös erittäin avoimia taiteelle ja sen eri muodoille. Halutaan nähdä ja kokea asioita ihan omasta tahdosta. Odotetaan kauan tiettyä elokuvaa tai innostutaan vaateliikkeen uusimmasta mallistosta. Käydään katsastamassa uusi kadun kulmaan ilmestynyt kahvila tai leivotaan kaikkien kehumia pikkuleipiä. Kaikki arkisimmat ja itsestään selvimmätkin asiat tekevät suomalaisista taiteen ystäviä.

Oletko sinä taiteen ystävä?

Jos luit artikkelin, etkä tiedä oletko taiteen ystävä vai et, niin voit vain olettaa myönteistä vastausta. Luultavasti myös sinä olet taiteen ystävä. Pidät varmasti elokuvista, musiikista tai jostakin vastaavasta. Nautit kauniista asioista, väreistä ja tunnetiloista. Ei tarvita paljoa, että voi sanoa olevansa taiteen ystävä. Ole rohkea ja tunnista itsesi taiteen ystäväksi nyt ja aina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts